For I Am King Kondigt Nieuw Album “Crown” Aan, Brengt “Disciples” Uit

Geschreven door Stefan
For I Am King
© Tim Tronckoe

De Nederlandse metal band For I Am King heeft hun gloednieuwe derde studio-album “Crown” aangekondigd en 19 januari 2023 als releasedatum meegegeven. Met dit nieuws heeft de band ook een video uitgebracht voor de track “Disciples” die eerder dit jaar werd voorafgegaan door de single “Liars” en door de non-album track “Running Up That Hill” van de iconische zangeres Kate Bush.

Ons vorige album ‘I’ was een metafoor over macht. Qua thematiek is ‘Crown’ – dus ook de nieuwe track ‘Disciples’ – daar eigenlijk een logisch vervolg op. Ik vind het interessant om te zien dat machthebbers, zoals een klassieke koning bijvoorbeeld, lang kunnen rekenen op de steun en loyaliteit van hun onderdanen, van hun discipelen. Ook al is hij megalomaan geworden omdat hij een kroon draagt die hem absolute macht verschaft waardoor hij zich onaantastbaar waant. Hoe dat afloopt wijst de geschiedenis inmiddels wel veelvuldig uit: hij misdraagt zich, misbruikt zijn almacht voor afschuwelijke doeleinden – “Hail The King, For I Am King”. Zijn discipelen blijven hem desondanks nog steeds lange tijd trouw; aanbidden en liefhebben hem zelfs. Maar uiteindelijk loopt het dan alsnog slecht met hem af omdat zijn volk de bloedige onderdrukking op den duur niet meer pikt en het heft in eigen hand neemt, met een executie van de koning als eindresultaat.

Alma Alizadeh – For I Am King (Zang)

De cyclus van macht is de rode draad van ‘Crown’, die ook heel duidelijk visueel zichtbaar is. Want opnieuw hebben we ons album artwork in een renaissancistische stijl gegoten. De albumhoes toont bijvoorbeeld een kroon – het enige wat nog over is van de koning – die ondersteboven ligt, terwijl hebberige handen naar andere kronen (lees: naar de macht) grijpen. Op de achterzijde wordt de kroon weer meegenomen door iemand anders. Hopelijk komt die ditmaal wel in goede handen. ‘Crown’ staat bol van songteksten en visuele kunstwerken naar analogie van wat macht met mensen kan doen.

Koen Scheepens – For I Am King (Gitaar)

Pre-Order voor het album zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit artikel
Laat een reactie achter