Mosh Guide – Graspop Metal Meeting 2023 – Donderdag

Geschreven door Stefan
© Arne Desmedt

Volgende maand is het zover: de 26e editie van Graspop Metal Meeting vindt plaats op de heilige gronden in Dessel, België. Ook dit jaar hebben we vier volle festivaldagen en staat met name de Jupiler Stage goed gevuld met bands om flink los te gaan. Om je energie kwijt te kunnen op de eerste festivaldag hebben we een kleine gids gemaakt over waar je precies terecht kunt voor de fijnste moshpits!

END – 12:40 – 13:20 – Jupiler Stage

Het festival begint meteen goed, met één van de hardste bands van het moment: END! De band bestaat uit leden van onder andere Counterparts, The Dillinger Escape Plan en Fit for an Autopsy en met zanger Brendan Murphy aan het roer weet je sowieso dat het een feest wordt, ook al houdt hij het zelf liever bij K-Pop…

Cancer Bats – 14:00 – 14:40 – Jupiler Stage

De Canadese hardcore-punkers van Cancer Bats zijn eindelijk weer in het land! De laatste keer graspop stamt alweer van 5 jaar geleden en inmiddels zijn we weer en album en wat EP’s verder. Ex-Fever 333 Stephen Harrison heeft zich sinds vorig jaar ook aangesloten bij de band, die er live altijd iets tofs van weet te maken.

Spiritbox – 14:15 – 15:00 – North Stage

Als je Cancer Bats af hebt gekeken moet je heel hard rennen wil je dit nog halen, maar Spiritbox live zien is altijd de moeite waard. Courtney LaPlante, eerder frontvrouw van metalcore band Iwrestledabearonce, heeft flinke stappen gemaakt en weet nu met de alternative metal/metalcore (in welk hokje zullen we ze eens proppen?) band Spiritbox zelfs een plek op de North Stage te bemachtigen.

Stray From The Path – 15:20 – 16:00 – Jupile Stage

De Amerikaanse hardcore-punk band Stray From The Path, met Andrew “Drew York” Dijorio aan het roer, heeft inmiddels alweer 10 (!) albums op hun naam staan, waarvan hun laatste wapenfeit “Euthanasia” stamt uit 2022. Politieke en sociale misstanden in Amerika worden aangehaald in de teksten en Drew heeft daarmee alle reden om zich goed kwaad te maken.

Unearth – 16:40 – 17:25 – Jupiler Stage

Wat één van de grootste metalcore band aller tijden op de vrij kleine Jupiler Stage moet weten we ook niet, maar dat het druk gaat zijn bij Unearth kunnen we je wel vertellen. De band gaat al sinds 1998 mee en heeft recent hun nieuwe album “The Wretched; The Ruinous” uitgebracht. Zowel zanger Trevor Phipps als gitarist Buz McGrath zitten al vanaf begin af aan bij de band en de laatste keer dat ze op Graspop stonden was in 2013, hoog tijd om ze weer live te gaan zien dus!

Papa Roach – 17:10 – 18:10 – South Stage

Oke vooruit, je kunt nu even naar de Main Stage rennen voor Papa Roach, die hopelijk geen introductie meer nodig hebben. Tegenwoordig neigen ze meer naar hardrock, maar we kunnen altijd hopen dat ze veel tracks van hun tweede studioalbum “Infest” spelen, waar onder andere “Last Resort” en “Between Angels And Insects” op te vinden zijn.

Agnostic Front – 18:05 – 18:50 – Jupiler Stage

Voor een ouderwetse New York hardcore moshpit kunnen we terecht bij de in 1980 opgerichte hardcore band Agnostic Front, met de welbekende Vinnie Stigma als gitarist en uiteraard Roger Miret als zanger.

Arch Enemy – 18:20 – 19:10 – North Stage

Met een beetje geluk kun je nu terug naar de North Stage voor de Zweedse melodic death metal band Arch Enemy, waar Alissa White-Gluz haar positie als frontvrouw lang en breed heeft bevestigd. Inmiddels staan er alweer drie albums op haar naam, waarvan het elfde Arch Enemy studioalbum “Deceivers” de laatste is.

Sick Of It All – 21:00 – 21:50 – Jupiler Stage

Nog meer hardcore punk alla Agnostic Front, maar dan net een tandje sneller: Sick Of It All! De broers Lou Koller en Pete Koller staan hier aan het roer en hoewel ze al lang geen nieuwe muziek hebben uitgebracht (de laatste stamt uit 2018), hebben ze met 12 volle studioalbums genoeg om een fijne set neer te zetten.

As I Lay Dying – 22:30 – 23:30 – Jupiler Stage

Na het “gedoe” om het zo maar even te zeggen, heeft As I Lay Dying in 2017 de gitaren weer opgepakt en na een periode van maar liefst 7 jaar was het in 2019 eindelijk tijd voor een nieuw studioalbum in de vorm van “Shaped by Fire”. Helaas heeft de band het sinds 2010 niet meer weten te schoppen tot de affiche van Graspop, maar dit jaar mogen ze weer en zullen ze de Jupiler Stage een waardige afsluiting geven voor de donderdag!

Graspop Metal Meeting vindt plaats op 15, 16, 17 en 18 juni in Dessel in België. Tickets zijn hier te koop.

Deel dit artikel
Laat een reactie achter