Black Sabbath Of Toch Led Zeppelin: Waar Is Het Begonnen?

Geschreven door Lonneke

Inmiddels zijn we rijker dan ooit met de hoeveelheid bands en subgenres die zijn ontstaan sinds de geboorte van metal. Tegen het einde van de jaren 60 begonnen muzikanten steeds meer te experimenteren met hun geluid. Veel verschillende namen worden genoemd als het gaat over wie het genre heeft uitgevonden. Maar hoe zit het nu echt?

De uit het Engelse Birmingham afkomstige band Black Sabbath wordt bij uitstek het meest genoemd als het gaat over de beginselen van metal. Met hun gelijknamige debuutalbum dat in 1970 uitkwam, introduceerden zij een compleet nieuw geluid. Het album bevat zware gitaarrifs, occulte teksten, en een duistere sfeer dat toonaangevend was voor het genre dat toen nog in de kinderschoenen stond.

Een andere bekende naam uit het Verenigd Koninkrijg die vaak wordt genoemd is Led Zeppelin. Hun krachtige gitaargeluid, te danken aan Jimmy Page, gecombineerd met Robert Plant’s energieke zang, het beukende drumwerk van John Bonham, en de dynamische baslijnen van John Paul Jones, vormden een grote inspiratiebron voor latere metalbands.

Ook The Who had een grote invloed. Zij introduceerden een bombastisch geluid, dat een gevoel van intensiteit en rebellie met zich meebracht. Daarnaast droeg Deep Purple ook bij door hun krachtige geluid en technische kundigheid te combineren. Hiermee inspireerden zij toekomstige metal artiesten om te expirimenteren en hun grenzen te verleggen.

Een ander veelbesproken band in deze discussie is The Beatles, en dan met name het nummer “Helter Skelter”. Hoewel The Beatles bekend staan om hun popmuziek, lieten ze met dit nummer een ruigere kant zien. Dit werd ook opgemerkt door eerder genoemde bands zoals Led Zeppelin en Black Sabbath, die dit nieuwe geluid als inspiratie gebruikten voor hun eigen werk.

Een naam die absoluut niet mag ontbreken in dit lijstje is natuurlijk de virtuoze gitarist Jimi Hendrix, wiens invloed duidelijk te horen is in verschillende genres.  Een belangrijk aspect van Hendrix’ invloed op metal is zijn gebruik van distortion. Hij was een van de eersten die pedalen gebruikte om zijn geluid zwaarder en ruiger te laten klinken. Hiermee creëerde hij een nieuw geluid dat later een kenmerkend element van metal zou worden.

Tot slot, een iets minder bekend voorbeeld onder de gemiddelde muziekluisteraar: Blue Cheer. De band ontstond in de late jaren 60 en bracht in 1968 hun debuutalbum “Vincebus Eruptum” uit. Dit album bevatte hun bekende cover van Eddie Cochran’s “Summertime Blues”, waarin ze het nummer transformeerden met een verpletterende en distortion-rijke uitvoering. Het nummer werd een hit en vestigde de reputatie van Blue Cheer als een van de luidste en zwaarste bands van die tijd.

De conclusie die kan worden getrokken, is dat de geboorte van metal niet toe te schrijven is aan één specifieke artiest of band. De bovengenoemde bands (en ook niet genoemde voorbeelden) hebben allemaal een bijdrage geleverd aan het vormgeven van het genre, elk met hun eigen unieke geluid en stijl.

Deel dit artikel
Laat een reactie achter