Wintersun Kondigt Nieuw Album “Time II” Aan

Geschreven door Casper

De Finse melodic death metal band Wintersun heeft na 7 jaar hun nieuwe album “Time II” aangekondigd.

Wat heeft het Finse metalproject Wintersun van frontman Jari Mäenpää gemeen met Chinese Democracy, Half-life 3 en GTA 6? Het zweeft al meer dan 10 jaar rond tussen mythe, echt en opgegeven hoop voor fans wereldwijd. Wie Wintersun een beetje kent weet dat nieuws over dit album gauw wordt besproken in de vorm van memes en grappen.

Een korte geschiedenis: Mäenpää was de originele zanger en gitarist van de band Ensiferum. Rond 2004 stapte hij uit deze band om zich te richten op zijn eigen muziek met Wintersun en bracht in 2005 hun debuutalbum uit. In 2012 kwam de eerste van de Time-albums uit. Echter was Mäenpää niet tevreden over de kwaliteit van dit album omdat technologie nog niet ver genoeg was ontwikkeld voor de productie die hij voor deze albums in zijn hoofd had.

In 2017 kondigden ze daarom een grootse crowdfunding actie aan zodat Wintersun een eigen studio kon gaan bouwen. Hierbij brachten ze ook hun laatste album “The Forest Seasons” uit en beloofden de komende paar jaar nog twee crowdfunding acties met albums uit te brengen zodat “Time II” eindelijk gemaakt zou kunnen worden.

Helaas is niets minder waar gebleken. Wintersun ging touren en kwam nog wel met een remaster van het eerste Time album genaamd “Time 1.5”. Tijdens de tour in Noord-Amerika was een nieuw nummer te horen: “The Way of the Fire” waarvan werd gezegd dat deze op “Time II” zou komen. Dit is echter nooit bevestigd.

Fans raakten steeds sceptischer en verschenen ook vaker met T-shirts als ‘I paid 50 euros for this mans Sauna and all I have is this tshirt’ en ‘I don’t have time 2 wait anymore‘ bij live shows. Na deze tours bleef het in het Wintersun kamp steeds stiller en raakten Mäenpää stukje bij beetje ook zijn band zelf kwijt. Drummer Kai Hahto was er al niet bij in 2018 omdat hij inviel als drummer bij Nightwish. Nieuwe gitarist Asim Searah was ingehuurd zodat Mäenpää niet meer hoefde te zingen en gitaar te spelen, maar verliet ook snel weer de band vanwege creatieve verschillen. Na de pandemie verliet ook bassist Jukka Koskinen de band voor Nightwish en is gitarist Teemu Mäntysaari sinds 2023 de zoveelste sessie gitarist van Megadeth. Het is dus afwachten of Wintersun straks op tour kan gaan of nu tot ‘project’ is getransformeerd waarin Mäenpää het enige lid is. In feite als we terugblikken is dat de afgelopen 10 jaar al zo geweest.

In klassieke Wintersun stijl is “Time II” vandaag eindelijk aangekondigd dat het album af is, maar krijgen we nieuws over het album en (hopelijk dus) de releasedatum volgende week. We wachten af maar gaan ervan uit dat 2024 toch wel het jaar wordt dat dit album eindelijk te beluisteren is. Tot het zo ver is kunnen we nog genieten van deze oude opname van de originele line-up. Wintersun bestaat namelijk voor haar genre uit vier exceptionele muzikanten waar het talent van afdruipt.

TAGS:
Deel dit artikel
Laat een reactie achter