Mosh Guide: Headbangers Parade 2024

Geschreven door Stefan
Headbangers Parade

Zaterdag 9 maart vindt de tweede editie van indoor festival Headbangers Parade plaats. Vorig jaar vond de allereerste editie plaats in de nieuwe Main Stage in Den Bosch, dit jaar verhuist het festival naar het Klokgebouw in Eindhoven en is er een tweede podium toegevoegd, powered by Jera On Air. De timetable voor het festival is inmiddels bekendgemaakt en er staan geen overlappingen in, dus elke band kan in zijn geheel bekeken worden.

Jera On Air Stage

Another Now – 14:40 – Jera On Air Stage

De Nederlandse metalcore band Another Now bracht in 2019 hun debuutalbum “OMNI” uit en heeft in februari hun tweede studioalbum “HEX” aangekondigd. Tijdens de lockdown experimenteerde de band met elektronische elementen uit diverse muziekstijlen en vormden daarmee de basis voor hun nieuwe werk.

Crown Magnetar – 13:00 – Jera On Air Stage

Brutal deathcore band Crown Magnetar zit bij Unique Leader Records en is as we speak bezig om hun derde studioalbum op te nemen, dit terwijl ze in juli 2023 al een album uitbrachten genaamd “Everything Bleeds”. Deze band zit dus niet stil en wellicht zijn er tijdens Headbangers Parade ook wat nieuwe tracks te horen.

Aviana – 16:35 – Jera On Air Stage

De Zweedse metalcore band Aviana is in 2016 opgericht en bracht in 2017 hun debuutalbum “Polarize” uit. Zanger en één van de oprichters, Marcus Vik, verliet eind dat jaar de band en werd vervangen door Joel Holmqvist. In 2019 stapte de band over naar Arising Empire en bracht in dat jaar hun tweede studioalbum “Epicenter” uit. Vervolgens verlieten alle leden, behalve de “nieuwe” vocalist Joel Holmqvist de band, en zette hij Aviana tijdelijk voort als soloproject. Inmiddels zijn er vier nieuwe muzikanten aangesloten bij Joel, maar hun identiteit is onbekend en ze treden op in zwarte pakken met maskers.

Born Of Osiris – 18:30 Jera On Air Stage

De Amerikaanse progressive deathcore band Born Of Osiris zit sinds afgelopen week zonder toetsenist, Joe Buras die sinds 2003 bij de band zat is er namelijk uitgestapt. De geplande shows gaan echter gewoon door en de band heeft zelfs een nieuwe single uitgebracht in de vorm van “A Mind Short Circuiting”. Ze brengen een complexe en melodieuze deathcore mix die zorgt voor een futuristische sfeer, die ook terugkomt in de video’s en teksten van de band.

Attila – 21:10 – Jera On Air Stage

You either hate them or you love them, Attila is dankzij frontman en oprichter Chris Fronzak aka Fronzilla en de controversiële en provocerende teksten in hun nummers vaak in opspraak geraakt. De band heeft hierdoor wel een solide fanbase weten op te bouwen en heeft inmiddels alweer 9 studioalbums op hun naam staan. Attila is al jaren een solide naam in de metalcore wereld en geeft tijdens live optredens alles om er een goed feest van te maken.

Mainstage

Æther Realm – 12:25 – Mainstage

Naast deze bands staat de Mainstage natuurlijk ook vol met interessante bands, zo wordt de aftrap van het festival gedaan door de Amerikaanse band Æther Realm, die folk invloeden combineert met melodic death metal, een aanrader voor fans van bands als Wintersun en Equilibrium.

Mantar – 13:50 – Mainstage

Daarna neemt het Duitse sludge metal duo Mantar, bestaande uit drummer Erinç Sakarya en gitarist Hanno Klänhardt, het stokje over. Zij zorgen onlangs dat ze met slechts twee man zijn voor een flinke muur aan geluid.

Textures – 15:30 – Mainstage

De Nederlandse progressieve death metal band Textures speelde op 2 december 2017 de allerlaatste show in Poppodium 013 in Tilburg en viert op Headbangers Parade hun terugkeer naar het podium én komt dit jaar met nieuwe muziek.

The Halo Effect – 17:35 – Mainstage

De Zweedse melodic death metal band The Halo Effect, bestaande uit ex-leden van In Flames, is opgericht in de covid tijd en gaat naar eigen zeggen terug naar de “Gothenburg-Sound” uit de jaren negentig dat een pionier was in het melodic death metal-genre en waar In Flames destijds groot mee is geworden. In 2021 brachten ze hun debuutalbum “Days Of The Lost” uit en inmiddels zijn ze bezig met een nieuw album dat dit jaar uit moet komen.

Avatar – 19:35 – Mainstage

Eveneens uit Zweden afkomstig is de metal band Avatar, die onder leiding van zanger Johannes Eckerström inmiddels 9 studioalbum op hun naam hebben staan. Met “Black Waltz” uit 2012, hun vierde studioalbum kwam de “clown”-schmink, die Eckerström op de albumhoes draagt, voor het eerst voorbij en werd de freakshow-act volledig omarmd. De doorbraak kwam met “Hail the Apocalypse” uit 2014, dat zorgde voor vele wereldwijde tours met onder andere Avenged Sevenfold.

Meshuggah – 22:20 – Mainstage

Afsluiter van de avond is het machtige Meshuggah, ook uit Zweden, opgericht in 1987. De extreme metal band staat bekend hun innovatieve muziekstijl en hun complexe, gedifferentieerde songstructuren en polyritmiek. Ze zijn een grote inspiratie voor vele moderne metal bands en hebben 9 studioalbums op hun naam staan, waarvan de meeste recente, “Immutable” uit 2019 komt.

Headbangers Parade vindt op 9 maart plaats in het Klokgebouw in Eindhoven en tickets voor het festival zijn via deze website te koop voor 64 euro.

Deel dit artikel
Laat een reactie achter