Preview: ERRA – Cure

Geschreven door Yannick
ERRA - Cure Review

ERRA wist zichzelf in de afgelopen 15 jaar te ontwikkelen tot een band die lastig te vergelijken is in het huidige metal landschap. Vanaf hun oprichting in 2009 weet deze band, vernoemd naar de Babylonische god van rampspoed, hun naam eer aan te doen met afwisselende, loodzware tracks. Het nieuwste album, “Cure”, levert op alle bekende ERRA idealen met afwisselende metalcore, sterke vocalen en strak gitaarspel.

Release: 5 april 2024 | Genre: progressive metalcore | Label: UNFD

Erra - Cure

Tracklist:
1. “Cure”
2. “Rumor Of Light”
3. “Idle Wild”
4. “Blue Reverie”
5. “Slow Sour Bleed”
6. “Wish”
7. “Glimpse”
8. “Past Life Persona”
9. “Crawl Backwards Out Of Heaven”
10. “End To Excess”
11. “Pale Iris”
12. “Wave”

Na een aantal losse singles halverwege vorig jaar begon het vijftal uit Alabama met werken aan deze plaat. Pronkend met het ERRA logo toont de hoes een distorted foto van een hekwerk, wellicht refererend naar de thema’s van eenzaamheid en ontevredenheid die schuilen in de teksten van het album.

De band die ooit ontstond als vriendengroep vanuit de middelbare school heeft de afgelopen jaren een goede reputatie op weten te bouwen. Na hun eerste album Impulse (2011) volgden Augment (2013), Drift (2016), Neon (2018) en Erra (2021) elkaar op. Stuk voor stuk ijzersterke albums die gekenmerkt worden door de simplistische en futuristische benaming en een focus op ritme gedreven muziek.
De band wordt omschreven als progressive metalcore wegens de strakke gitaar melodieën en focus op atmosferische geluiden tijdens de nummers. ERRA gebruikt veel elektronische achtergrond geluiden ter ondersteuning van hun muziek.

De titeltrack van dit album Cure fungeert als perfecte opening voor wat er nog komen gaat. De slepende gitaar neemt je mee door het hoog melodische nummer en laat je aandacht geen moment verzwakken. Het nummer praat over thema’s van eenzaamheid en een wens naar verbetering. De meeslepende gitaarriff en een scherpe wisseling in maatsoort (hoofdzakelijk 4/4, maar 6/8 in de breakdown) houd je als luisteraar geïnteresseerd in de complexiteit zonder dat dit ervaart wordt als moeilijk te luisteren. Zanger Jesse Cash:

I had this groove riff that I was just so obsessed with, to the point that I wanted to stay with it for the full duration of the song. The playful tinkerings with time signature serve as a suitable introduction to the approach we took with grooves throughout the whole record

Cure weet je te verassen met afwisseling in zang en gitaarwerk maar blijft overduidelijk als een karakteristieke ERRA release klinken. Met een bijna fabrieksmatige introductie slaat “Crawl Backwards Out of Heaven” je om je oren met schrijnende gitaren en enorm krachtige teksten over het leven op aarde en de fysieke staat waarin we verkeren.

A lonely planet seen from a distant star.
Withering like all of the rest.

Het nummer is lineair in opbouw met een duidelijk eind en een geplaveid pad ernaar toe door het nummer heen. Het gehele nummer voelt als een continue breakdown met doorklinkende drums en een enorm gaaf gitaarstuk. Dit nummer neemt je qua geluid mee terug naar de self-titled release van 2021 met de moderne spin van deze album cyclus.

“Slow Sour Bleed” staat diep genesteld in het midden van het album maar weet je aandacht te trekken met een mooie elektronische opening. Dit nummer valt vaak terug op dit element van de progressive metalcore en weet hiermee een uniek nummer voor te schotelen. De perfecte balans tussen zware riffs en lichte zang maken dit een erg bijzonder nummer.

“Blue Reverie” weet een nieuwe weg in te slaan door de focus van zang te leggen op cleans met sporadische aansterking van scream vocalen. Het nummer klinkt hoopvol en beheerst alvorens een felle breakdown te leveren waarin elk bandlid tijd krijgt de spotlight te pakken. De manier waarop het nummer ongestoord weet te wisselen tussen rust en commotie is ongelofelijk mooi gedaan in dit nummer in het bijzonder. Het 5 minuten durende nummer vliegt aan je voorbij en zal bij menig luisteraar lang op repeat staan.

Hekkensluiter “Wave” weet het album perfect af te ronden met een klassieker in de maak. Het nummer is effectief in opbouw en weet het album mooi rond en evenwichtig af te sluiten. Naast een goede melodische gitaar springen vooral de cleane vocalen er uit bij dit nummer. Het nummer komt erg gestructureerd over en geeft een positieve uitsmijter aan dit toch wel zware album.

Al met al kondigt deze release een enorm prettige blik in de toekomst van ERRA aan. De gemaakte eigen stijl die voorrang geeft aan zowel groovy riffs als technisch perfect gitaarwerk van de voorgaande albums weet te evolueren tot een modern album dat op zal gaan als een van de grotere. De band weet sterke teksten te ondersteunen met krachtige gitaren en heeft hiermee een enorm goed album op de wereld kunnen zetten.

Erra

ERRA bestaat uit:
J.T. Cavey – Zang
Jesse Cash – Gitaar en zang
Alex Ballew – Drums
Conor Hesse – Basgitaar
Clint Tustin – Gitaar

TAGS:
Deel dit artikel
Laat een reactie achter